Telegraph Road Open Level Crossing Replacement

The Telegraph Road Open Level Crossing Replacement (OLR) Project, successfully delivered for Brisbane City Council, involved the construction of a new four lane, three span road-over-rail overpass, and the removal of the level crossing and boom gates at the existing Telegraph Road open level crossing.

Successfully delivered by the Bielby Hull Joint Venture, the aim of the project was to improve safety by separating road from rail, reducing traffic congestion, increasing passenger and freight rail efficiency and improving pedestrian and cycle links in the area.

Ground improvements, reinforced soil structures and two signalised intersections were significant civil components of the project. Allowances were made for the preservation of a six lane road corridor for Telegraph Road over the bridge, provision for Queensland Rail’s future fourth rail line, and the future extension of the Northern Busway by the Department of Transport and Main Roads (TMR).

One of the significant project challenges was the construction of the piers either side of the electrified dual rail line from Brisbane to Caboolture / Sunshine Coast. Detailed Work Method Statements for relevant activities were submitted by Bielby to the Queensland Rail (QR) project representative for review / approval, and construction of the temporary relocation of the boundary fencing was undertaken under the supervision of a Trackside Protection Officer. The remainder of construction activities were then carried out under a Safety Clarification Advice, with the exception of the erection of girders and temporary screens, which was completed during an approved QR shutdown of the rail line.

The removal of the temporary screens was completed on a subsequent rail line shut down once all the permanent works had been completed. All works were carried out under the QR Safety Rules, and all Bielby team personnel were trained in ‘QR Working within the Corridor and Working near Electrified Rail Corridor Rules’.

Bottom up construction of the works over the ‘live’ rail operations, which included soft soil conditions saw the team deliver an outstanding outcome for QR and the broader community, and the introduction of innovative stabilisation techniques to overcome the very weak black soil conditions upon which 8m high reinforced soil structures were founded.

While no formal relational structures were in place, all parties worked collaboratively throughout project delivery, and during the construction phase the Bielby Hull JV was awarded the Telegraph Road Corridor Upgrade – Stage 1A to be constructed in parallel with the original contract. This package of works involved the widening of Telegraph Road between the open level crossing project on Telegraph Road through to the east of Norris Road, from two lanes to four lanes, with a centre median and upgrading of the signalised Telegraph Road and Norris Road intersection.

The construction of the civil works required staging to allow the works to be completed offline to reduce impacts to motorists. The design included up to 1.2m of asphalt overlays in the existing Linkfield Road and Lacey Road intersection. A weekend shut down of the intersection was proposed by the team to allow the intersection to be constructed in cement modified base. This initiative delivered significant savings to the client and reduced over two weeks of night work impacts on nearby residents.

The project was successfully completed to the full satisfaction of BCC and associated stakeholders. Through the adoption of a positive and collaborative approach at all project levels, the project team met all client expectations on this high profile, complex upgrade project, which included key interfaces with road, rail, pedestrian, cyclist and community members.